v.32 <3

v.32 (31+2)

Bebis:
Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Den ökade mängden underhudsfett gör bebisens hud slätare och mjukare.
En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.
Lanugohåren som har täckt barnets hud börjar försvinna. En del kan finnas kvar på axlar och rygg när barnet föds. De flesta rynkorna i ansiktet är borta och barnet utvecklar förmågan att svettas. Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i.
Om bebisen är en pojke, ska testiklarna nu ha vandrat ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.

Mamma:
Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln. Dags att börja kolhydratladda. Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds. Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande. Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk. Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden.
Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet!

Partner:
Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar.


Egna tankar och funderingar:
Besöken på förlossningen har ju satt sina spår och man har lite mer hum om vad som komma skall men försöker att njuta av tiden nu som gravid och vi är inställda på att han kan komma före utsatt BF. Huvudsaken är att allt är bra med våran skatt och att inget blir värre med mig. Järntabletterna funkar änsålänge bra och jag kan leva som vanligt. Förlossningen närmar ju sig och allt kan gå så fort, från att ena dagen bära honom i magen till nästa då han ligger i min famn och hela våra liv får en ny mening och omställning. Det tänker jag mycket på, det får mig att verkligen vilja må bra nu på slutet, vila, ha det skönt så mina batterier är laddade när han kommer för då är det slut på lugnet.
Men vi är så många nu som längtar efter dig prinsen och du är så älskad fast du inte är här hos oss riktigt ännu. Ska bli spännande att äntligen få se dig, hålla i dig och lära känna dig <3

Magen v.32 (31+1)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0